Hittade ett trevligt recept på kolapaj i en broschyr från Norrmejerier och veganiserade genast! Gott blev det, särskilt med toppingen av brända mandlar med flingsalt…
Mängd: 1 paj ca 8-12 bitar
Ingredienser
2½ dl vetemjöl
100 g mjölkfritt margarin
1 msk vatten
fyllning:
2 dl soja- eller havrevispgrädde (så fet som möjligt)
1 dl sirap
1 dl socker
1 krm salt
topping:
1 dl sötmandel
½ msk mjölkfritt margarin
4 msk strösocker
1 nypa flingsalt
Gör så här:
1. Kör mjöl och margarin i mixer till en smulig massa. Tillsätt vatten och mixa tills det precis bildar en boll. Låt degen vila i en plastpåse i kylen minst 1 timme.
2. Sätt ugnen på 200°. Tryck eller kavla ut pajdegen i en stor pajform eller portionsformar med löstagbar botten. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter tills det får lite färg (för mig tog det nästan 20 min).
3. Blanda grädde, sirap, socker och salt i en vid kastrull. Låt det koka till kola under omrörning ca 20 minuter. Häll kola-smeten i det förgräddade pajskalet och låt svalna.
4. Dela mandlarna på längden. Blanda margarin, socker och mandlar i en stekpanna och låt sockret smälta och få lite färg. Akta så det inte bränns!
5. Sprid ut mandlarna på ett bakplåtspapper. Strö genast över lite flingsalt. Bryt isär i mindre bitar när de svalnat. Toppa kolapajen med karamellmandlarna.
Servera gärna med vaniljglass!
Det här måste jag prova till helgen. När jag var liten och morsan hade catering-företag brukade hon slänga in rice-krisps i kolasmeten. Jag tror det får bli ett test med båda varianterna.
Gosh.. ser riktigt gott ut! Måste testas.
Kolasåsen stelnade aldrig för mig tyvärr…
Hej Rebecca! Hur länge kokade du såsen?
”Stelnade” aldrig för mig heller.. Den bara rann av pajdegen när man skurit en bit.. Kokade den något längre än vad som stod i receptet!
Annars mycket trevligt recept. Ha i 3msk kako i kolan så stelnar den!😃
Verkar himla olika detta med hur snabbt eller långsamt kolan stelnar, men toppenide med kakao i kolan. Tack!!