Vegansk kladdkaka – med eller utan lakrits!

23 Feb

Det här receptet är världens bästa veganska kladdkakerecept! Innehåller inga svåra ingredienser och blir alltid sjukt uppskattad och kladdigt seg. Som kladdkaka ska vara. Testa gärna lakritsvarianten!

Vegansk kladdkaka

150 g mjölkfritt margarin
2 msk sirap
3,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
(Ev 3 msk lakritspulver)
1,25 dl vatten
1 krm salt
+ margarin och ströbröd eller kokosflingor till formen

1. Smörj en springform och bröa den. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält margarinet. Rör i sirapen och vattnet.

3. Blanda socker, mjöl, kakao, vaniljsocker (+ev lakritspulver) och salt i en bunke. Tillsätt vätskan och blanda väl.

4. Häll smeten i formen och grädda i 25 min (inte längre). Låt helst svalna innan du äter den. Ska kladdkakan vara till ett kalas eller fika rekommenderar jag att göra den redan på förmiddagen om den ska fikas på eftermiddagen, så hinner den sätta sig något.

Servera med vispgrädde eller glass!

Annonser

11 svar to “Vegansk kladdkaka – med eller utan lakrits!”

  1. Johanna september 30, 2014 den 8:20 e m #

    Så god!!! (med lakritspulver)

    • Maria september 30, 2014 den 9:08 e m #

      Eller hur! 🙂

  2. Emilia februari 15, 2015 den 2:39 e m #

    Konstig fråga kanske, men går det att använda fänkål istället för lakritspulver? 🙂

    • Maria februari 15, 2015 den 7:13 e m #

      Oj, nä det tror jag verkligen inte 🙂 Lakritspulver är ett rätt så starkt smakande pulver med mycket god lakritssmak medan fänkål är en grönsak med en smak som påminner åt lakritshållet. Köp pulvret! Finns i matbutik!

  3. Katta november 2, 2016 den 3:57 e m #

    Hej och tack för receptet! Vet du om kakan blir lika god om den bakas dagen innan servering och hålls i kylen?

    • Maria november 2, 2016 den 7:34 e m #

      Hej!
      Absolut den kan nog t o m tjäna på det! Jag brukar ofta göra så 🙂

  4. Jim november 28, 2016 den 11:57 f m #

    Hej! Jag provade ditt recept på kladdkaka igår och den hade både bra konsistens och god chokladsmak men jag upplevde att den var ganska mjölig i smaken mot icke vegansk kladdkaka. Jag undrar därför om det skulle gå att ersätta vetemjölet mot t.ex.hasselnötsmjöl eller dylikt? Har du provat? Och sen är jag nyfiken på om du provat att ut vattnet i receptet mot t.ex. kokosmjölk för att få mer djup i smaken?

    • Maria november 28, 2016 den 5:56 e m #

      Tjena! Mjölig? Konstigt, ingen jag bjudit den på som kommenterat det och jag har bjudit på den vid väldigt många tillfällen 🙂
      Men hasselnötsmjöl låter ju ljuvligt gott! Kanske testa ta fifty fifty? Att byta ut vattnet låter absolut som det kan funka, prova dig fram.
      Själv gillar jag att det är så enkla ingredienser i denna kladdkaka, en har oftast mjöl, kakao och margarin hemma 🙂 Lycka till!

      • Jim december 8, 2016 den 9:18 f m #

        Hej igen Maria! Jag provade att byta ut vattnet mot kokosmjölk och även att byta ut mjölet mot 2,25 dl hasselnötsmjöl (såg i ett recept att man kan minska mängden om man byter ut mjölet). Den kändes ganska rinnig efter 25 minuter så jag hade inne den 35 minuter i ugnen istället. Jag ville bara tipsa om att det blev en ganska lyckad nötkola-aktig kaka även om den inte blev likt en kladdkaka. Tack för tipsen! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Världens godaste kladdkaka | Linser, bönor, grönkål och garn - oktober 6, 2016

    […] Vegankocken hade ett recept på en vegansk kladdkaka som jag bara måste testa. Att leva utan kladdkaka är inte det lättaste så det var ju en självklarhet att leta fram ett bra veganskt recept på denna klassiker! Jag tyckte dock att den innehöll lite väl mycket socker, så jag minskade lite på den mängden. Men tillsatte lite havtornspulver. Riktigt smaskigt blev det. Måste skaffa lakritspulver och testa med det nån gång också. […]

  2. Vegansk kladdkaka – fitspooration.se - juni 8, 2017

    […] Till farsdag för ett par helger sedan så bakade jag en kladdkaka som jag serverade med vaniljglass, denna var verkligen SÅ god och sådär kola kladdig. 😀 Kladdkaka är så himla bra för att det är lätt att göra, det går snabbt och princip alla tycker att det är gott! Den här var godast att äta efter att den stått i kylen i några timmar, dagen efter att jag bakat den var den faktiskt godast. Så om ni ska baka den här så rekommenderar jag att ni bakar den dagen innan ni serverar den. 🙂 Receptet hittade jag här (klick!!) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: