Det här receptet är världens bästa veganska kladdkakerecept! Innehåller inga svåra ingredienser och blir alltid sjukt uppskattad och kladdigt seg. Som kladdkaka ska vara. Testa gärna lakritsvarianten!
Vegansk kladdkaka
150 g mjölkfritt margarin
2 msk sirap
3,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
(Ev 3 msk lakritspulver)
1,25 dl vatten
1 krm salt
+ margarin och ströbröd eller kokosflingor till formen
1. Smörj en springform och bröa den. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält margarinet. Rör i sirapen och vattnet.
3. Blanda socker, mjöl, kakao, vaniljsocker (+ev lakritspulver) och salt i en bunke. Tillsätt vätskan och blanda väl.
4. Häll smeten i formen och grädda i 25 min (inte längre). Låt helst svalna innan du äter den. Ska kladdkakan vara till ett kalas eller fika rekommenderar jag att göra den redan på förmiddagen om den ska fikas på eftermiddagen, så hinner den sätta sig något.
Servera med vispgrädde eller glass!
Så god!!! (med lakritspulver)
Eller hur! 🙂
Konstig fråga kanske, men går det att använda fänkål istället för lakritspulver? 🙂
Oj, nä det tror jag verkligen inte 🙂 Lakritspulver är ett rätt så starkt smakande pulver med mycket god lakritssmak medan fänkål är en grönsak med en smak som påminner åt lakritshållet. Köp pulvret! Finns i matbutik!
Hej och tack för receptet! Vet du om kakan blir lika god om den bakas dagen innan servering och hålls i kylen?
Hej!
Absolut den kan nog t o m tjäna på det! Jag brukar ofta göra så 🙂
Hej! Jag provade ditt recept på kladdkaka igår och den hade både bra konsistens och god chokladsmak men jag upplevde att den var ganska mjölig i smaken mot icke vegansk kladdkaka. Jag undrar därför om det skulle gå att ersätta vetemjölet mot t.ex.hasselnötsmjöl eller dylikt? Har du provat? Och sen är jag nyfiken på om du provat att ut vattnet i receptet mot t.ex. kokosmjölk för att få mer djup i smaken?
Tjena! Mjölig? Konstigt, ingen jag bjudit den på som kommenterat det och jag har bjudit på den vid väldigt många tillfällen 🙂
Men hasselnötsmjöl låter ju ljuvligt gott! Kanske testa ta fifty fifty? Att byta ut vattnet låter absolut som det kan funka, prova dig fram.
Själv gillar jag att det är så enkla ingredienser i denna kladdkaka, en har oftast mjöl, kakao och margarin hemma 🙂 Lycka till!
Hej igen Maria! Jag provade att byta ut vattnet mot kokosmjölk och även att byta ut mjölet mot 2,25 dl hasselnötsmjöl (såg i ett recept att man kan minska mängden om man byter ut mjölet). Den kändes ganska rinnig efter 25 minuter så jag hade inne den 35 minuter i ugnen istället. Jag ville bara tipsa om att det blev en ganska lyckad nötkola-aktig kaka även om den inte blev likt en kladdkaka. Tack för tipsen! 🙂
Kommer aldrig baka kladdkaka på något annat sätt än detta igen…. Sjukt god!
Är inte själv vegan, men skulle bjuda en ”vegan-vän” på fika….och detta receptet dök upp när jag googlade. Serverade kakan med färska hallon och blåbär! Blev MYCKET uppskattat
Jätteroligt att höra 🙂