Äntligen har jag lyckats knåpa ihop ett riktigt gott och krämigt pajrecept!
Receptet nedan innehåller broccoli och purjolök, men variationsmöjligheterna är ju enorma! Nästa paj blir nog en ost- och skinkvariant, eller kanske skagenvariant, eller kanske ädelost och grönkål, eller kanske…
Ingredienser
- 125 g mjölkfritt margarin
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk kallt vatten
Fyllning:
- 350 g broccoli
- 1 st purjolök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk mjölkfritt margarin
- 2-3 dl riven vegansk ost (gärna Jeezly från Astrid och aporna)
Veganstanning:
- (ev 2 msk No Egg)
- 1,5 dl Sour Supreme
- 1,5 dl havre- eller sojagrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Blanda samman margarin och mjöl för hand eller i matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, gärna en springform med löstagbar kant. Ställ i frysen 10 min.
4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
5. Skär broccolin i bitar och koka den i lättsaltat vatten ca 5 min, låt rinna av. Ansa och strimla purjolöken, skala och hacka vitlöken (eller pressa den). Fräs löken i margarin i en stekpanna tills purjolöken är mjuk men inte tagit färg.
6. Vispa ihop Sour Supreme och grädde. Salta och peppra.
7. Fördela lök, broccoli och riven ost i pajskalet och häll på veganstanningen.
8. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 35 min. Servera med sallad.
Mmmm… Ser jätte gott ut!
tack för receptet!! ^^ Jag gjorde det nyss och det vart gott även om jag inte hade exakt alla ingredienserna som du eftersom det var ganska svårt att få tag på vissa vegansk ingredienser…. Men det gick med lite soja grädde ändå ^^
Kul att det blev bra 🙂
Failade stenhårt. Pajen i botten blev tjock och degig. All sås och fyllning rann av den bit jag skar upp. Jag ska vara mer noggrann med måtten till nästa gång.
Tråkigt att höra. Ett tips är att låta pajen stå till sig en stund efter gräddning, och gör den gärna i en springform så går den lättare att skära i bitar.
/Maria
Hej! Hittade din blogg via Google (fantastiskt!) och jag gjorde precis denna broccolipajen fast med din veganstanning som består av havregrädde, havremjölk och vetemjöl – det blev verkligen toppen! Tackar hjärtligt för recepten 🙂 Slängde i lite majs också i pajen, blev riktigt bra.
Hej Therese! Kul att du gillade den. Det har blivit en favorit hemma hos oss faktiskt 🙂 Ha det fint!
Hej!
Hittade hit nu via Google. Undrar om du skulle rekommendera visp eller mat sojagrädde? Jag har lite svårt att bestämma mig för vem jag ska testa med, det är ju lite skillnad på dom.. Är den du har lagat gjord på havre eller soja? Tacksam för svar 🙂
Hej! Jag brukar köra på havregrädde eftersom det är svenskt, men soja funkar också bra 🙂 Inte vispvarianten dock 😉
Okej! Tack för svar. Jag är allergisk mot gluten så havre är inte ett alternativ för mig tyvärr. Men då provar jag matsoja 🙂
Verkar jättegott! hur tror du det funkar med hälften broccoli hälften blomkål?
Hmm blomkål i paj? Då skulle jag nog grilla den i ugn först så den fick god smak, sedan ha i pajen 🙂