Vegansk baklava

5 Maj

baklava

Eftersom vi ställde till med libanesisk matfest under gårdagen var det självklart att jag skulle stå för efterrätten, då jag är väl bevandrad i de veganska bakverkens värld. Baklava var för mig något helt okänt, men väldigt enkel dessert att veganisera. Och till råga på allt hade någon redan hunnit göra det före mig, nämligen bloggen Dagens Vegan! Dock har jag gjort om lite grand i receptet, förbättringar enligt mig. Rätt så pilligt bakverk, för övrigt, med en massa tunna filodegsark att hålla reda på, men väl värt besväret!

Baklava (en långpanna, dvs jäkligt mycket baklava, uppskattningsvis till ca 30 pers beroende på hur glupsk en är)

12 filodegsark (= två paket om 6 plattor)
200 g mjölkfritt smör, smält
350 g valnötter (kan bytas ut mot pistagenötter för mer orientalisk touch)
1 dl socker
3 st citronskal, rivet, från citroner
2 tsk kanel, malen
Sockerlag:
2 st kanelstång/stänger
4 st nejlikor, hela
1,75 dl socker
1,75 dl vatten

1. Sätt ugnen på 175 grader. Tina filodegen om du köpt en fryst variant (låt den ligga framme i minst 30 min, annars går den väldigt lätt sönder).
2. Finhacka eller kör valnöt i mixer (betydligt smidigare än att hacka). Smält smöret och låt svalna.
3. Smörj en långpanna. Täck botten av formen med tre ark filodeg, pensla försiktigt varje ark med margarin.
4. Blanda nötter med socker och citronskal i en bunke. Strö en del av nötblandningen över de tre smorda filoarken. Täck med nytt lager filodeg och pensla med margarin. Upprepa proceduren, vik sist in kanterna och tryck till lite.
5. Pensla översta lagret med margarin och stoppa in formen i ugnen. Baka i ca 40 min på 175 grader.
6. Blanda ingredienserna till sockerlagen, koka upp och låt koka 15 minuter tills den är simmig. Ta bort kryddorna och slå sockerlagen över den nybakade kakan. Låt svalna. Pudra gärna florsocker över kakan just innan servering. Passar utmärkt till en kopp kaffe.

3 svar to “Vegansk baklava”

  1. Ida maj 6, 2012 den 9:13 f m #

    ja hurra, baklava!!! har saknat det massor, kan vara bästa bakverket nästan. måste testa deta här, verkar ju ganska enkelt också!

    • Maria maj 8, 2012 den 9:50 f m #

      Ja lite pilligt, men helt OK🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Libanesisk matfest! « Peppen – en blogg om veganism, yoga och hållbar livsstil. - maj 5, 2012

    […] Baklava (dessert) Glada ungar, även om maten kanske inte tilltalade dem så mycket. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: