Rostad fänkålssoppa med timjan

14 Okt

Bild och (justerat) recept från coop.se

Fänkål är inte någon favorit i mitt kök, men denna anlände med veckans Ekolåda så nåt fick jag ju lov att göra med eländet, och dra på trissor om inte denna soppa blev riktigt god! Den skarpa lakritssmaken från fänkålen blir istället till en lätt kryddig och len soppa som värmer i höst.

 

Rostad fänkålssoppa med timjan

4 portioner
  • 800 g fänkål, skuren på längden i stora bitar
  • 1 klyftad gul lök
  • 3 klyftade vitlöksklyftor (4 klyftor per vitlöksklyfta)
  • 1 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 2 dl grönsaksfond (eller 1 liter vatten och en grönsaksbuljongtärning)
  • 1 dl vitt vin (går att utesluta)
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1,5 tsk salt
  •  0,5 tsk svartpeppar
Topping (går att utesluta):
  •  2 dl crème fraiche
  •  lite färsk timjan
Ugnstemperatur
  • 225º
Gör så här:

1. Sprid ut fänkål, lök och vitlök på en plåt. Ringla över olivolja och rosta i ugnen 5–10 minuter. Lägg grönsakerna i en rymlig kastrull och slå på vatten och fond.

2. Koka 10 minuter. Tillsätt vin, timjan, salt och peppar. Mixa med en stavmixer till en slät soppa.

3. Servera med en klick crème fraiche och eventuellt lite färsk timjan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: