Marianne-godisarna innehåller numera endast 0,5 gram mjölkpulver per 100 gram, så de är nästan helt veganska. Detta recept är för oss veganer som tänjer lite på gränserna.
12 st Marianne-cupcakes
2,3 dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger
1,8 dl strösocker
0,75 dl rapsolja
1,5 tsk vaniljsocker
2,3 dl vetemjöl
0,8 dl kakao
3/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg tolv pappersformar i cupcakesplåten.
2. Vispa sojamjölk och vinäger i en bunke. Ställ åt sidan ett par minuter så att det tjocknar lätt. Tllsätt sedan socker, olja och vaniljsocker och vispa ihop.
3. Tag fram en ny bunke och blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt. Vänd ner i två omgångar i den första bunken och vispa till en jämn smet.
4. Fyll formarna till knappt tre fjärdedelar med smeten och grädda i 18-20 min. Låt svalna helt på galler.
Glasyr:
150 g Tofutti Creamy Spread naturell
5 dl florsocker
150 g Marianne-godis
Vispa florsocker och Creamy spread till en jämn smet. Krossa Marianne-godisarna i en mortel och blanda ned i glasyren. Fördela en dryg matsked glasyr på varje cupcake och toppa med en godis.
Nammmm! / Frida B
Att de innehåller 0.5g mjölk betyder exakt samma sak som när det stor ”kan innehålla spår av mjölk”. Så det är bara ett sätt för företagen att vara på den säkra sidan om folk är allergiska. Men receptet har inte ändrats bara för att texten på baksidan gör det. Så själv kommer jag äta allt som det står 0.5g på med gott samvete.
Då har vi fått olika svar av företaget, för de skrev uttryckligen att de innehåller en halv procent mjölk, för smakens och konsistensens skull.
Jag dubbelkollade med Fazer. Maria har rätt, Fazer tillsätter mjölk i Marianne. Se deras svar här:
http://vegan.nu/viewtopic.php?f=9&t=2162
Verkar som att en del veganer tror att allt som ”innehåller 0,5% mjölkpulver” betyder att det inte är tillsatt, utan att det är likvärdigt med ”spår av”. Däremot kan man ju tycka att 0,5 gram mjölkpulver per 100 gram är så lite att man inte bryr sig. Så resonerar jag.
Det har dubbelkollats med Fazer igen, och det tillsätts inte – alltså fortfarande ”spår av”.
King!!!