Vegansk rulltårta

1 Jan

Att baka en rulltårta är inte det lättaste, om en inte har ett bra recept förstås, så varsågod!

Vegansk rulltårta

3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
50 g smält mjölkfritt margarin 80% fetthalt
2 dl havremjölk

Smörkräm till fyllningen:
200 g rumsvarmt mjölkfritt margarin 80% fetthalt
4 dl florsocker
2 msk vatten
4 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 250 grader. Smält margarinet och ställ att svalna lite.
2. Blanda de torra ingredienserna till rulltårtan. Häll ned margarinet och mjölken och blanda försiktigt ihop smeten utan att vispa den.
3. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut smeten till ett tunt lager, nästan ända ut i kanterna.
4. Grädda i 250 grader i 4-5 min. OBS! Håll ögonen öppna så att kakan inte bränns!
5. Strö lite strösocker över kakan. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå. Tag en ny plåt och lägg plåten ovanpå (med ”rätt” sida nedåt). Gör en hastig rörelse där du vänder på hela kakan så att den hamnar uppåner på den nya plåten.
6. Ta försiktigt loss det första bakplåtspappret som nu är ovanpå kakan. Det hjälper om du penslar kallt vatten på pappret. Lägg tillbaka plåten ovanpå kakan och låt kakan svalna under den (det blir ett utrymme för kakan att svalna utan att bli torr; annars torkar den och går inte att rulla). Rör under tiden ihop smörkrämen.
7. När kakan svalnat, bred ut smörkrämen över hela kakan och rulla ihop den. Ett tips är att ta hjälp av det bakplåtspapper som kakan ligger på; lyft pappret långsamt och kakan rullar snyggt ihop. Förvara i kyl tills den skall serveras, kanske med en klick sojagrädde på toppen.

TIPS: Jag tycker rulltårtan blev liiite för sockrig och sötsliskig. Nästa gång provar jag att istället ha i 4 msk kakao och 1,5 dl socker.

12 svar to “Vegansk rulltårta”

  1. Sofia januari 9, 2011 den 9:42 e m #

    OOh, har länge velat göra vegansk rulltårta. Ska testa detta! Tjoho🙂

    • Maria januari 10, 2011 den 6:36 f m #

      Ja gör det! Men ett litet tips som jag inte hunnit skriva ut i receptet ännu är att dra ner lite på sockret och öka lite på kakaon. Skall genast ändra, för det blev liiiite för sockrig smak🙂

  2. Lisa januari 15, 2011 den 11:24 f m #

    Åh! Det här ska jag baka så snart jag får tillfälle!😀

    • Maria januari 15, 2011 den 6:51 e m #

      Den är mkt god och lyxig🙂

      • Lisa januari 19, 2011 den 1:24 e m #

        Jag tänkte testa att ha i lite snabbkaffe och liite kakao även i smörkrämen!😀

      • Maria januari 19, 2011 den 7:32 e m #

        Oooh hur blev det då??

  3. Sofia februari 1, 2011 den 3:47 e m #

    Nu har jag provat! Gött var det😀

    • Elena maj 24, 2011 den 10:40 e m #

      Ja den var jättegod men jag sket i kakaon och hade nötcreme istället som man köper på ica så det sockerkaksrulltårta med nötcremsfylling och lite kokosflingor i, så kan man skifta lite i alla fall iblan på smaken på rulltårtan..

      • Maria maj 25, 2011 den 9:26 f m #

        Bra tips med nötcremen!

  4. Janna juni 7, 2013 den 9:15 e m #

    Bra recept! Jag smaksatte ”smör”krämen med kokos. Det blev inte dumt alls. Med lite färska bär till, så blev det ännu bättre.

    • Maria juni 8, 2013 den 9:12 e m #

      Vilket bra tips med kokos🙂

  5. Linda i Berlin september 18, 2014 den 12:06 e m #

    Tack för receptet, jag ska genast testa det🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: