Denna paj blev riktigt god, med ett skal på olivolja istället för margarin. Räcker till fyra personer om den serveras med sallad och bröd som tillbehör.
Vegansk tomat- och lökpaj
DEG:
3 dl vetemjöl eller 1,5 dl vetemjöl och 1,5 dl grahamsmjöl
2 krm salt
3/4 dl olivolja
5 msk kallt vatten
FYLLNING:
1 rödlök
3 salladslökar
1 förp körsbärstomater
1 msk olivolja
1 förp. Sour Supreme (vegansk créme fraiche av märket Tofutti, finns i de flesta mataffärers mejeridisk)
1 tsk örtsalt
1 tsk basilika eller annan örtkrydda
1 tsk mejram eller annan örtkrydda
1 krm peppar
Gör så här
1. Blanda samman degingredienserna, utom vattnet, i en matberedare eller för hand. Droppa sedan i så mycket vatten att det blir en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ kallt i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
2. Skiva rödlöken, skär och dela salladslökarna i 4 cm långa bitar. Fräs rödlök och salladslök mjuk och glansig i olja på svag värme i en stekpanna.
3. Skölj och halvera körsbärstomaterna. Lägg Sour Supreme i en liten bytta och rör och ocg krydda med salt och peppar. Lägg löken i pajskalet, strö över tomaterna med snittsidan nedåt och häll på Sour Supreme-smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter.
Hej! Jag gjorde en variant av ditt recept, och skrev ner det på engelska på min blogg. Jag har även länkat detta inlägg från min blogg.
Tack för ett bra recept! 🙂
Hej! Kul att du gillade receptet, och tack för länkningen 🙂
Grillade grönsaker från igår fick fylla mitt pajskal som skarvades med skivad potatis och salladslök ( uppfräst) hade inget annat än soya grädde och tomatsås att hälla på toppades med små pärltomater,, får se hur det blir… Står i ugnen nu. Vegansonen kom hem och undrar om HAN kan äta den…
Visst inget annat än veganskt i pajen..
Låter supergott med grillade grönsaker! Skriv hur det blev 🙂